Фейсбук ще плати глоба от 4,75 милиона долара и компенсации до 9,5 милиона на пострадали лица в отговор на обвинения на Министерството на правосъдието на САЩ, че е дискриминирал американски служители, за да наема на високоплатени позиции чужденци със специални визи, предаде Асошиейтед прес.

В обявеното днес споразумение компанията се съгласява също да обучи служителите си на антидискриминационни правила и да разшири кръга при даването на обяви и търсенето на нови служители по програма, позволяваща на работодателите да наемат за постоянно чужденци.

Отделът по гражданските права на министерството каза, че гигантът в областта на социалните мрежи "редовно е отказвал" да търси, да обсъжда кандидатури и да наема американски служители, на позиции, които е пазел за хора с временни визи. Компанията е спонсорирала притежателите на такива визи, за да получат "зелени карти", позволяващи им да работят постоянно в САЩ. Визите H-1B (латински букви) са широко използвани от софтуерни програмисти и други служители на големи американски компании. Критиците на подобна практика твърдят, че чужденците са склонни да работят за по-ниско заплащане от американците. Технологичните компании казват, че предлагат работа на чужди граждани, защото им е трудно да намерят квалифицирани програмисти и други инженери, които да са американски граждани.

Фейсбук не е над закона и трябва да спазва законите за гражданските права, заяви пред журналисти заместник-министърът на правосъдието Кристън Кларк.

Фейсбук сключи и отделно споразумение с министерството на труда да разшири наемането на американски граждани и да се подложи на проверки как спазва тези задължения.

Глобата и договорените компенсации са дреболия за технологичния гигант, оценяван на 1 трилион долара и с приходи от 86 милиарда за миналата година, но съобщението за постигнатото споразумение идва в момент, когато дейността на Фейсбук се следи особено внимателно и общественото мнение за компранията е критично, отбелязва Асошиейтед прес.