TD Bank, вторият по големина финансов холдинг в Канада, и Barclays, един от най-големите финансови конгломерати в света, станаха членове на Open Invention Network (OIN), която защитава екосистемата на Linux от патентни претенции, Предава technews.bg.

Членовете на Open Invention Network се ангажират да не предявяват патентни претенции и да разрешават безвъзмездно използване на патентовани технологии в проекти, свързани с екосистемата на Linux.

TD Bank е заинтересована да подкрепя екосистемата на Linux, тъй като активно използва софтуер с отворен код в своята инфраструктура, финансови услуги и финтех платформи.

Barclays, от своя страна, също има интерес от участие в OIN, за да противодейства на патентни тролове, които не притежават активи и тормозят с искове за нарушаване на съмнителни патенти компании, прилагащи нови финансови технологии.

Така например, патентният трол Sound View предяви претенции към технологии в платформата Apache Hadoop, която се използва в много банки и е защитена от OIN. След успешно патентно дело срещу Wells Fargo и продължаващ съдебен спор с финансова институция PNC, банките се опитват да минимизират патентните рискове, като се присъединят към колективни асоциации за патентна защита.

Членове на OIN са над 3300 компании, общности и организации, подписали лицензионни споразумения за споделяне на патенти. Сред основните участници в инициативата, формиращи патентен пул за защита на Linux, са компании като Google, IBM, NEC, Toyota, Renault, SUSE, Philips, Red Hat, Alibaba, HP, AT&T, Juniper, Facebook, Cisco, Casio, Huawei, Fujitsu, Sony и Microsoft.

Компаниите, подписали договора, получават достъп до патентите, притежавани от OIN, в замяна на задължение да не завеждат дела за използването на защитени технологии в екосистемата на Linux.

Наред с други неща, като част от присъединяването си към OIN, Microsoft прехвърли на участниците в инициативата правото да ползват над 60 хиляди от нейните патенти и се ангажира да не ги използва срещу Linux и отворения код.

Споразумението между членовете на OIN се прилага само за дистрибуции, които попадат в обхвата на определението за "Linux система". Понастоящем списъкът съдържа 3393 пакета, вкл. ядрото ​​на Linux, платформата Android, Git, nginx, Apache Hadoop, PHP, Python, Ruby, Go, OpenJDK, WebKit, KDE, GNOME, Firefox, LibreOffice , PostgreSQL, MySQL и др.

В допълнение, в рамките на OIN е създаден патентен фонд, който включва патенти, закупени или дарени от участници, свързани с Linux. Към момента пакетът на OIN включва над 1300 патента. OIN притежава и група патенти за някои от най-ранните технологии за уеб съдържание.

Всички членове на OIN имат възможност да използват тези патенти безплатно. Валидността на споразумението за OIN е потвърдено с решението на Министерството на правосъдието на САЩ, което изисква интересите на OIN да бъдат взети предвид при условията на сделката за продажба на патенти на Novell.