Лазерно оръдие, способно да сваля летящи дронове, е прието на въоръжение за първи път от военноморските сили на САЩ. Американският флот е публикувал видео, даващо отговор на въпроса дали лазерното оръжие може да се превърне в ефективно средство в съвременната война.

Инсталирано на борда на USS Portland, лазерното оръдие е с мощност от 150 киловата. Вижда се, че то сваля сравнително голям безпилотен дрон.

Тестът на оръжието се е провел на 16 май. Оказва се, че това е първото използване на високоенергиен солиден твърд лазер като оръжие.

тази нова напреднала способност ние предефинираме войната в морето за ВМС", казва в изявление капитанът на ВМС на САЩ Кари Сандърс.

Американския флот ще може да се отбранява срещу дронове, но е възможно скоро лазерното оръдие да се използва срещу приближаващи се ракети или дори самолети.

Разработен от Northrup Grumman, лазерът е предназначен да бъде инсталиран на десантните кораи на Военноморските щатски сили. Той е част от гама лазерни оръжия, които Пентагонът се надяват да внедри в близко бъдеще.

Военноморският флот казва, че "корабите са изправени пред нарастващ брой заплахи при изпълнение на своите мисии, включително дронове, въоръжени малки лодки, както и системи за противниково разузнаване, наблюдение и разузнаване". Противодействието им с лазерно оръжие е евтино и ефективно.

Едно от предимствата на лазерните оръжия е, че те не са ограничени от към боеприпаси. Това намалява цената и времето за логистика и позволява по-масирана употреба.