Френското правителство планира да разреши движението на безпилотни пътнически автобуси по националните пътища от 2020 година. Това съобщи днес министърката на транспорта Елизабет Борн в интервю за телевизия Сенюз (Cnews), цитирано от ТАСС и БТА.

Министърката отбеляза, че сега в страната има много семейства, на които са необходими две, а понякога и три коли за изпълнение на всекидневни задачи като например да се закарат децата на училище.

Затова според нея е необходимо да се предложат транспортни услуги на бъдещето - като например автономни автобусни линии с 10-12 места. Тя припомни, че в момента във Франция има две стартъп компании, развиващи такива технологии - една в Тулуза и една в Лион.

Елизабет Борн не спомена конкретни проекти, но според ТАСС единият вероятно е на компанията Навия (Navya) в Лион. В края на 2018 година тя съобщи за пускането на безпилотни микробуси на територията на университета в Рен.

Другата предполагаема компания е ИзиМайл (EasyMile) от Тулуза, която тества своите безпилотни превозни средства не само във Франция, но и в други страни. През 2017 година заедно с парижката дирекция по транспорта тя пусна автономни автобуси от лионската гара до гара Остерлиц.