Франция подписа споразумение с Индия за участие в програмата за пилотирани космически полети "Гаганян", съобщи АФП.

"Участието на Франция в индийската програма "Гаганян" се вписва в историята на великите изследвания, белязали историята на човечеството", заяви френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, който е на посещение в Индия. Днес той посети центъра за пилотирани полети в Бангалор, който е към Индийската организация за космически изследвания.

В рамките на новото споразумение френският Национален център за космически изследвания ще участва в програмата за пилотирани полети с апарата "Гаганян". Франция ще е единственият европейски партньор на Индия за тези мисии.

Според френския Национален център за космически изследвания той ще обучи лекари за полета и екипи за наземен контрол на мисията.

Предварителната програма предвижда два изпитателни полета на индийската капсула - през декември 2021 г. и юли 2022 г., последвани от пилотиран полет.

Първият индийски пилотиран космически полет беше насрочен за 2022 г., но беше отложен за 2023 г. заради епидемията от Ковид-19 .

Франция и Индия подписват първото си споразумение за космическо сътрудничество през 1964 г. Двете държави работят заедно в почти всички сфери в тази област.