Специалисти започнаха сглобяването на международния експериментален термоядрен реактор ИТЕР, съобщиха АФП и ТАСС. Очаква се строителството му да приключи през 2025 г., обяви на церемонията за началото на проекта в изследователския център в Кадараш край с. Сен-Пол-ле-Дюранс генералният директор на ИТЕР Бернар Биго.

"Неотдавна получихме много от ключовите компоненти на ИТЕР, което ни позволи да започнем сглобяването, като паралелно продължават научните и инженерно-конструктивни дейности", посочи той. Останалите компоненти ще пристигнат от различни страни в света през следващите две години.

Вижте как изглежда строежа на реактора >> >> >>

35 страни участват в проекта за изграждането на най-големия токамак в света. Всяка от тях отговаря за производството и доставката на определени системи и компоненти, като осигурява 9 на сто от стойността на съоръжението.

Планирано е след сглобяването на реактора през 2025 г. в ИТЕР да бъде получена първата плазма, с което да се потвърди работоспособността на термоядрения реактор.

Проектът ИТЕР е създаден въз основа на международно споразумение от 2006 г. между Китай, ЕС, САЩ, Индия, Япония, Република Корея и Русия. Целта му е да покаже, че термоядрената енергия може да се използва в промишлени мащаби и така да помогне за решение на проблема с глобалното затопляне.

Участието на Китай е ключово, тъй като азиатската страна постигна големи успехи в практическото развитие на своя токамак реактор.

ИТЕР е обещание за мир, заяви във видеообръщение президентът на Франция Еманюел Макрон. Той определи проекта и като "залог за прогрес и свидетелство за вярата в силата на науката".