Франция е ядрена сила, а според Федерацията на американските учени (FAS) Париж се нарежда след Москва и Вашингтон по броя на своите ядрени бойни глави. Въпреки това рядко чуваме за провеждането на тестове в "страната на виното и сиренето".

Изданието The Drive съобщава, че Франция е извършила изпитание на най-новата си и способна балистична ракета, която се изстрелва от подводници и има обсег от 10 000 километра. По същество тя може да удари цели на всички континенти.

Тестът е бил на ракета M51 и по-специално на третата ѝ версия - M51.3. Тя трябва да е готова през 2025 година, а основното ѝ преимущество ще е възможността за справяне с противниковите антиракетни системи.

Изстрелването е станало от подводницата Le Téméraire от клас Triomphant. Тя се е намирала край северните френски брегове, а целта ѝ е била разположена в пуста зона на Атлантическия океан на около 6000 километра далечина. Тестът е бил успешен.

Треакторията на ракетата

Снимка: Twitter

Ядрените подводници от клас Triomphant предоставят възможност за ответен ядрен удар, в случай че основните наземни системи на Париж бъдат унищожени. Всяка подводница може да носи 16 ракети, а Франция разполага с 4 бройки от тях.

Това означава, че в океана Париж е разгърнал общо 64 междуконтинентални балистични ракета. Всяка една ракета M51 може да носи от 6 до 10 ядрени бойни глави. Бойната им мощност е 110 килотона или около 7 пъти повече от атомната бомба, взривена над Хирошима.

Любопитен факт за най-неоткриваемото и опасно френско ядрено оръжие е, че ракетата M51 се разработва от ArianeGroup. По същество тя е модифициран вариант на твърдогоривния ракетен ускорител в системата Ariane-5, използвана за цивилни мисии в космоса.