Френските данъчни служби ще могат да следят активността на хората в социалните мрежи, съобщава Reuters. Информацията ще се използва за сранвение дали някой не демонстрира по-висок стандарт от този, който декларира.

Това става възможно след като Конституционният съд на Франция разреши на властите да използват социалните мрежи, за да следят за укриване на данъци. Правилата вече са минали и през долната камара на френския парламент.

Освен данъчните служби, същото ще могат да правят и митническите агенции. Те ще могат да преглеждат профилите, публикациите и снимките на потребителите в социалните мрежи. Събраната информация ще може да се използва като доказателство за недеклариран доход или несъответствия.

Конституционният съд въвежда и някои ограничения. Едно от тях е, че ако дадено съдържание е защитено с парола или ограничено по друг начин, то не може да бъде използвано. Вместо това може да се използва само публично достъпна информация.

Трябва да се въведат и ясни правила и мерки, които да следят как и за какво точно се използват събраните данни. Правителството отговаря и на критиките с аргумента, че властите в САЩ и Великобритания вече имат подобни правила.