Френското министерство на отбраната обяви планове за значително увеличаване на хакерите, които работят за правителството, за да успее да отговори на нарастващите хакерски атаки от злонамерени престъпници. Според правителството страната отдавна се намира в кибервойна, предаде Агенция Франс прес.

Плановете за наемане на хакери са с четиригодишен хоризонт, като първоначално ще бъдат наети 770 души към държавна структура, създадена в отговор на нарастващия брой кибератаки.

Министърът на отбраната Флоренс Парли предупреди на конференция за киберсигурност в град Лил в сряда, че с новонаетите хакери държавата ще разполага с близо 2000 души на щат, които да могат да противодействат на злонамерените атаки. Плановете са до 2025 г. броят на IT-специалистите да достигне поне 5000 души.

Франция и други западни държави са обезпокоени от нарастващия брой все по-агресивни кибератаки, включително кражба на данни, при които обикновено хакерите криптират данните на жертвите си и след това изискват пари, за да ги възстановят.

Последните атакувани цели включват американски петролопровод, ирландската здравна служба и основния държавен превозвач на Индия Air India.