Независимият одитор на американското правителство разкритикува НАСА, тъй като е направен преразход около 30 процента и се изостава от сроковете за новата тежка ракета-носител SLS, предава Франс прес.

Одиторът предупреждава, че целта, поставена от администрацията на Доналд Тръмп отново да бъдат изпратени астронавти на Луната до 2024 година, става все по-недостижима.

Вижте как изглежда SLS >> >> >>

Първият полет за "Спейс лонч систем" беше предвиден първоначално за месец ноември 2018 година, но НАСА го отложи за юни 2020 година. Но и този срок няма да бъде спазен, като космическото ведомство не е споменавало за друга дата. Според одитора първото изстрелване на ракетата-носител може да бъде осъществено едва през юни 2021 година. Констатиран е и преразход в бюджета с 29 процента, като са похарчени 8 милиарда долара при първоначално предвидените 6,2 милиарда долара - с близо $2 милиарда повече.

Критики са отправени и към компанията-конструктор Boeing. Според одитора от нейна страна е бил подценен броят на специалистите, нужни за изграждането на първата степен на ракетата в зададените срокове. Компанията е намалила броя на хората, занимаващи се с проекта, за да снижи разходите си и увеличи печалбите си.