Напрежението между Япония и Южна Корея вече започва да се усеща от корейските технологични компании. В началото на месеца Япония затегна режима за износ на някои материали, които са важни за производството на редица компоненти за смартфони. Според представител на Samsung, цитиран от корейски медии, това е довело до спад с 10% в производството на чипсети за Galaxy Note10. Очаква се това забавяне да бъде наваксано през следващия месец, предава Mobile Bulgaria.

Въпреки че липсва официално потвърждение за това, запознати източници посочват, че на компанията се е наложило да коригира производствените си планове. Това се дължи на изразходване на наличностите от материалите, които попадат под новите правила за износ от Япония.

Обикновено Samsung достига максимален мащаб на производствения си капацитет на компоненти около месец преди премиерата на нов флагмански модел. За да се реагира адекватно на ситуацията, корейците са провели спешна среща на високо ниво.

В случая е засегнато производството на чипсета Exynos, който ще се използва в моделите Galaxy Note10, продавани извън САЩ. Премиерата на новата серия устройства ще бъде на 7 август, а продажбите се очаква да започнат на 23 август в ключови пазари като САЩ и Корея.

Анализатори посочват, че търговските ограничения ще засегнат и японските производители на материали, тъй като корейските фирми са сред основните им клиенти. Очакванията им са, че японското правителство няма да прибегне до пълна забрана на износа на компонентите, защото това ще има голям ефект върху глобалния пазар на електроника.