Германското правителство реши днес да блокира китайските инвестиции в две местни компании, произвеждащи полупроводници, от съображения за сигурност, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Министерството на икономиката препоръча на кабинета да не разреши завод за чипове на "Елмос" (Elmos) да премине в китайски ръце и в резултат на това Берлин блокира продажбата й на "Силекс" (Silex), шведска компания, която е дъщерно дружество на китайската "Сай майкроелектроникс" (Sai Microelectronics).

Кметът на Дортмунд Томас Вестфал и други местни политици изразиха опасения, че стопирането на сделката може да застраши работните места в завода на "Елмос", посочва ДПА. Чиповете, произвеждани там, са от по-старо поколение, каквото "Елмос" вече не пуска от поточните си линии, но те все още се ползват в медицинската апаратура.

Правителството освен това реши да не допусне базираната в Бавария "Е Ер Ес електроник" (ERS Electronic) да бъде закупена от китайци. От Е Ер Ес отказаха коментар и не е ясно коя китайско компания е искала да сложи ръка на баварската фирма.

"Кабинетът реши да забрани сделките по силата на Закона за чуждестранна търговия", заяви един от цитираните източници. Решенията идват във време на обтягане на отношенията между Берлин и Пекин.

Канцлерът Олаф Шолц, който миналата седмица посети за кратко Китай, опитва да намери баланс между опасенията за сигурността на германската икономика, да намали германската зависимост от Китай и същевременно осигури по-голям достъп на европейските компании до китайския пазар.