Руски учен, обвинен в шпионаж за Москва, докато работел за германски университет, се изправя пред съда днес, създавайки още един източник на напрежение между двете страни, предават АФП и БНР.

Обвиненият, идентифициран като Илнур Н. от прокуратурата, давал информация за европейската ракетна програма "Ариана", като в замяна получил 2500 евро в кеш.

Това е поредният процес за шпионаж в полза на Русия в Германия. Той идва във време на най-голямото напрежение между Москва и Запада след Втората световна война заради разполагането на над 100 000 руски войници по границата с Украйна.

Твърди се, че заради процес по шпионаж е експулсирани руски дипломат от руското консулство в Мюнхен, както и двама служители на посолството в Берлин заради убийство, за което се смята, че е наредено от Москва, на бивш чеченски командир в парк в германската столица.

Прокуратурата твърди, че Илнур Н. работел в университет в Бавария, който не е назован, когато най-късно през есента на 2019 г. с него се свързала руската Служба за външно разузнаване (СВР).

След като приел да сътрудничи, той "предавал информация за изследователски проекти в сферата на авиокосмическите технологии, особено за различните етапи на развитие на европейската ракета носител "Ариана", посочва прокуратурата.

Програмата "Ариана" на Европейската космическа агенция включва серия от безпилотни ракети за извеждане на тежки товари в Космоса, включително сателити. Тази 40-годишна програма често е сочена като модел на индустриално и политическо сътрудничество между европейските страни. Тя обаче се натъква на растяща конкуренция от нови компании, като "Спейс екс" на Илон Мъск.

Според германската прокуратура Илнур Н. провеждал "редовни срещи" след края ноември 2019 г. с висш офицер от СВР, базиран в Германия.

Вестник "Билд" идентифицира заподозрения като Илнур Нагаев. Данните за него не са видими в сайта на Университета на Аугсбург, който потвърди, че той е работел там при ареста му през юни 2021 г.

Но акаунт с това име в LinkedIn показва, че той е работел като инженер изследовател в в руския Институт по металургия "Байков" през 2013 г., преди да се премести в Германия в 2016 г. за стаж в института "Фраунхофер" в Аугсбург за леки конструкции.

Отношенията между Германия и Русия са белязани през последните години от редица проблеми, включително кибератаки и серия шпионски случаи, за които Берлин обвинява Москва.

През октомври 2021 г. германец, работещ в охранителна компания, бе осъден на две години условно за предаване на плановете на сгради на парламента на руска служба.

През август миналата година бивш служител на британското посолство в Берлин бе арестуван за предаване на документи на руското разузнаване.

Напрежението драстичното се увеличи през последните седмици заради струпването на над 100 000 руски войници на границата с Украйна.