Германия провежда търг за лицензии на новата, супер бърза мобилна мрежа 5G. Техниката е необходима за развитието на машините на бъдещето като автономните автомобили и телемедицината. Понеже мобилните мрежи са част от критичната инфраструктура за жизненоважни обществени функции, официален Берлин беше поставен под натиск от Съединените щати да не използва техника на китайския производител Хуавей.

Аналогов е часовникът, с който символично започва наддаването, предаде БНТ.

Германската Федерална мрежова агенция, еквивалент на българската Комисия за регулиране на съобщенията, е обявила търг за дигиталното бъдеще. В новата ера на телекомуникациите данни ще се предават 100 пъти по-бързо в реално време. 5G ще бъде от полза не само за потребителите, но и за цифровизацията на индустрията. 4 компании наддават за честотите.

Изискванията към тях са до 2021 г. са 98% от домакинствата да са осигурени с 5G и да развият мрежата по магистралите и останалите пътища.

"Взели сме крути мерки по отношение на справедливото провеждане на търга. Участниците не могат да комуникират с външния свят, освен по факс или интернет с компаниите си. Прозорците са запечатани, така че да няма изтичане на информация", каза Йохан Хоман, председател на Федералната мрежова агенция.

От изтичане на информация и дори шпионаж се притесняват в Белия дом, където призовават да се изолира китайският концерн Хуавей. Германската телекомуникационна индустрия настоява за доказателства, каквито Вашингтон не предоставя. Затова обръща внимание на правителството в Берлин, че компанията се стреми към прозрачност и е лидер по отношение на цена и качество.