Германският орган за защита на конкуренцията призова днес Google да гарантира по-добре съгласието на потребителите си за обработка на личните им данни чрез различни услуги, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това "предварително" предупреждение би могло да прерасне в принудителни мерки срещу американския гигант.

"Компанията трябва да предостави на потребителите достатъчен избор за обработка на лични данни", заяви в комюнике председателят на антимонополния орган Андреас Мунд.

За момента става дума само за "предупреждение" , което няма обвързваща сила, но "през годината" биха могли да бъдат взети принудителни мерки срещу Google, ако нищо не се промени, уточни органът за защита на конкуренцията.

Регулаторът обвинява по-конкретно Google за това, че е "натрупал голям брой данни от различните си услуги" като Goggle search, YouTube, Goggle Play, Goggle Maps. Тези операции му позволяват да създаде "подробни профили" на потребителите , които впоследствие може да продава на рекламодатели.

Това означава, че потребителите "нямат достатъчен избор, за да решат дали са съгласни с това широкообхватно обработване на данните им в различните услуги", смята антикартелната служба. Понастоящем предлаганите избори "не са достатъчно прозрачни и глобални".

Според органа за защита на конкуренцията потребителите трябва да могат да ограничат обработката на личните данни "до една услуга" или според целта й. Също така не трябва да бъде "по-лесно" за потребителите да дадат съгласието си за "междууслугова" обработка на данни , отколкото да откажат, какъвто е случат в момента, отчита органът.

Това "предупреждение" се вписва в рамките на отворена процедура срещу Google от германския антимонополен орган в началото на миналата година с оглед на нов закон, влязъл в сила през 2021 г. Тя ще позволи да се вземат незабавни мерки, за да се избегнат подобни антиконкурентни практики на компании с господстваща позиция на пазара, какъвто е случаят с Google, обобщи органът.