Германското правителство иска да купи американски изтребители F-35, предаде ДПА, позовавайки се на правителствени източници. Ройтерс, цитирайки свои източници, твърди, че е взето принципно решение за придобиването на американски изтребители.

Самолетите на "Локхийд Мартин" ще заменят взетите на въоръжение преди повече от 40 години самолети "Торнадо", казаха източниците на ДПА.

Вижте най-добрите снимки на F-35 >> >> >>

Смята се, че F-35 са най-модерните бойни самолети в света. Те са трудни за засичане от вражеските радари благодарение на специалната си конструкция и покритието на обшивката. Според източниците германските въоръжени сили възнамеряват да закупят до 35 броя от стелт самолетите.

Изглежда, че правителството в Берлин е преосмислило и отхвърлило предишните си опасения, че покупката на F-35 може да попречи на съвместните планове с Франция за разработване на общ европейски боен самолет (FCAS/Future Combat Air System), отбелязва ДПА. Наскоро беше посочено, че партньори от НАТО в Европа също използват F-35 и приемането му на въоръжение би могло да доведе до "синергийни ефекти".

Сегашният германски кабинет записа в коалиционното си споразумение, че ще замени самолетите "Торнадо". В продължение на години германските въоръжени сили бяха обвинявани, че техниката им е остаряла и амортизирана и в момента те са в процес на модернизация. Миналия месец германският канцлер Олаф Шолц обяви огромно увеличение на разходите за отбрана, което по неговите думи ще доведе до повишаване на инвестициите на страната в отбранителния сектор над ключовия ангажимент от 2 процента от БВП, след като конфликтът в Украйна принуди Берлин да преосмисли външната си политика, отбелязва ДПА. Шолц каза, че германската армия ще получи 100 милиарда евро от федералния бюджет за инвестиции и проекти за въоръжение.

Програмата за създаването на F-35 се превърна в най-скъпата в историята, а САЩ ще трябва да отделят общо 1,5 трилиона долара за самолета. Въпреки това F-35 ще се превърне в гръбнака на американските ВВС, като самолетът ще остане на служба поне до 2070 година. С едно зареждане F-35 може да измине 2220 км, а максималната скорост е 1930 км/ч.

Въоръжението на самолета включва почти всичко - ракети въздух-земя, противокорабни ракети, ракети въздух-въздух, умни и лазерно насочвани бомби, касетъчни боеприпаси и др. Самолетът може да е въоръжен и с атомни бомби B61 mod 12, които имат точност от 30 метра, могат да се "забиват" навътре в земята, а мощността им е 50Кt. Цената на една бройка от стелт самолета е около 110 милиона долара.