Германският стъртъп Aleph Alpha, работещ в сектора на изкуствения интелект, е получил 500 милиона долара нови инвестиции като част от втория кръг набиране на средства, обявен от компанията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Aleph Alpha разработва големи езикови модели с функции на изкуствен интелект, подобни на тези на ChatGPT на американската OpenAI.

Базираната в Хайделберг компания се стреми да създаде програми с изкуствен интелект с конкретно приложение в промишлеността и държавната администрация.

От Aleph Alpha са на мнение, че благодарение на новите средства ще са в състояние да се конкурират с OpenAI, както и с големи корпорации като Google и Microsoft, които също разработват изкуствен интелект.

"С новите инвестиции ще успеем да разширим възможностите си и да останем в челните редици на технологичното развитие", казва основателят и главен изпълнителен директор на Aleph Alpha Йонас Андрулис.

Сред водещите инвеститори в компанията са специализираната в управлението на рисков капитал Innovation Park Intelligence - IPAI, инженерната група Bosch Group, работещата в секторите на търговията на дребно и информационните технологии група Schwarz Group, която е собственик на търговските вериги Lidl и Kaufland, софтуерният гигант SAP и инвестиционната компания Christ&Company.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО