Вчера на конференцията Re:Mars в Лас Вегас Amazon направи доста любопитна демонстрация. Компанията разработва високоговорител, който говори с гласовете на близките, дори ако те вече са напуснали този свят.

Старши вицепрезидентът на компанията и главен учен на екипа на Alexa Рохит Прасад сподели за функция, която позволява на гласовия асистент да "клонира" определен човешки глас.

В демонстрационен видеоклип дете моли баба си да му чете приказка - сюжет, достоен за друг епизод на "Черното огледало". Alexa потвърждава заявката с нормален роботизиран глас, след което преминава към по-мек, "човешки" вариант, имитирайки гласа на един от членовете на семейството на детето.

Според Парсад, екипът, отговарящ за разработката на Alexa, е създал модел, който позволява на асистента да генерира висококачествена гласова матрица, използвайки за обучение аудиоклип с дължина под минута.

Функцията е в процес на разработка и все още не е известно кога ще бъде представена на широката публика. Макар да се твърди, че технологията е способна да генерира "дубликати" на всеки глас, Прасад специално подчертава, че тя помага за възпоменание на починали роднини, тъй като "много от нас са загубили тези, които обичаме" по време на пандемията COVID-19. Според него, макар че изкуственият интелект не е в състояние да премахне горчивината от загубата, той определено може да съхрани спомените.

Технологичният гигант възнамерява да направи разговорите с Alexa по-естествени. Асистентът ще добави редица нови функции, които ще позволят по-човекоподобен диалог, включително задаване на въпроси и провеждане на по-сложни диалози.