Плановете на Facebook да въведе пълно криптиране, тип end-to-end, се сблъскаха с желанието на американските власти да имат възможността да шпионират съобщенията на потребителите на най-голямата социална мрежа в света, съобщава ArsTechnica.

Главният прокурор на САЩ, Уилям Бар, призова Facebook да помисли за нуждите на полицията. По думите му, властите трябва да могат да четат съобщенията на престъпници и терористи, защото така ще могат да спасяват човешки животи.

"Пълното криптиране поставя в риск гражданите и обществата ни. То еродира възможностите на технологичните компании да следят за публикуването на екстремистко и сексуално съдържание, както и улесняват вмешателството на чужди сили в желанието им да унищожат демокрацията ни", пише в отвореното писмо към Facebook, което е публикувано в своята цялост от BuzzFeed.

На страната на Уилям Бар застанаха и представителите на властта във Великобритания и Австралия. Те призоваха в отворено писмо Facebook да остави задна вратичка във своите месинджъри и чат приложения.

Най-застрашен се оказва WhatsApp, тъй като това е единственото приложение с end-to-end криптиране, което е собственост на Facebook.

От социалната мрежа изразиха притеснение, че желанието на властите ще доведат до цялостен редизайн на WhatsApp.

"Хората имат правото на личен живот. Оставянето на скрити вратички би намалило тяхната сигурност", пише в част от отговора на Facebook.

Експертите посочват, че внедряването на задна вратичка може да се окаже опасно, защото достатъчно способни хакери също могат да проявят интерес и да се възползват от нарочно оставените пропуски в криптирането. Така те биха могли да следят чатовете на нищо неподозиращи потребители.

Някои правозащитници споделят, че оставянето на скрити вратички, би позволило на властите да шпионират не само потенциални престъпници и терористи, но и неудобните за тях.

Позовавайки се на закон от времената на Студената война, американските власти могат да принудят базираните в САЩ технологични компании да сътрудничат - особено, когато отказът от това застрашава националната сигурност. Тълкованието на термина "национална сигурност" е достатъчно широко, което значително улеснява властта във Вашингтон.