Американският Департамент по правосъдие обяви, че е била проведена мащабна международна операция срещу имейл измамници. Били са арестувани 281 души на няколко континента, съобщава CNET.

Очаквано за мнозина, най-много са арестуваните в Нигерия - 167 и САЩ - 74 души. Има също 18 ареста в Турция и 15 в Гана. Останалите са разпръснати в Европа, Азия и други африкански държави. Конфискувани са и около 3.7 млн. щ. долара, които са само малка част от откраднатите чрез имейл измами пари.

Измамниците са използвали много тактики. Повечето от тях са добре познати на дългогодишните потребители на интернет - измамни съобщения за печалба от лотария, оферти за коли и недвижими имоти с големи отстъпки, романтични предложения и др. Някои от измамите са били с цел кражби на самоличност.

Основните мишени са били предимно възрастни хора, но сред пострадалите има и компании. Департаментът коментира, че увеличава усилията си срещу този тип онлайн измами и ще предприема по-агресивни мерки занапред. През миналата година ФБР арестува 74 измамници по света с подобни обвинения, така че по-строгите мерки вече дават резултат с още повече арестувани.