Американската частна космическа компания Rocket Lab успешно изстреля своята ракета Electron от площадка в Нова Зеландия. Това е третото изстрелване на ракетата, но и първата комерсиална мисия за компанията.

Ракетата стартира с шест сателита и един експериментален космически апарат за тестване на нова технология за борба с космическия боклук. Извеждането им бе успешно, а Rocket Lab се превърна в компанията предлагаща най-евтини цени за една космическа мисия.

Вижте снимки от старта на ракетата >> >> >>

Едно изстрелване на Electron струва едва 5 милиона долара, а за сравнение един старт на Falcon 9 на SpaceX коства около 65 милиона долара.

Двете ракети нямат сходни способности. Electron мoжe дa извeждa товари c тeглo дo 225 ĸг на синхронизирана със Слънцето пoляpнa opбитa нa виcoчинa 500 ĸм. Falcon 9 обаче може да изстрелва 22 800 кг на ниска околоземна орбита.

Rocket Lab обаче заемат една много специфична ниша, защото могат да пращат малки сателити на по-нетрадиционна орбита.

Ракетата има 3 степени, като първата ползва 9 двигателя Rutherford, които горят смес от течен кислород и керосин. Втората степен работи само с един Rutherford, а третата степен е предвидена за работа в космическия вакуум и използва създаденият на 3D принтер двигател  Curie, който гори хидразин.

Всички компоненти на двигателите Rutherford са създадени с 3D печат. За евтината цена помагат и eлeĸтpичecĸитe гopивни пoмпи и шиpoĸoтo изпoлзвaнe нa ĸoмпoзитни cплaви.

Rocket Lab има два производствени цеха - един в Оукланд, Нова Зеландия и един в Хънтингтън бийч, щата Калифорния. Ракетните площадки също са две - една в Нова Зеландия и една на атлантическото крайбрежие на САЩ.

От Rocket Lab надяват да имат множество поръчки за в бъдеще, като в перспектива те ще могат да произвеждат по една ракета на всяка седмица. Следващото изстрелване на електрон е планирано за края на тази година.