През 2017 година Google Earth се раздели със своето самостоятелно приложение и започна да работи само в браузър, но в началото услугата беше съвместима само с Chrome. Google обеща, че работи по осигуряване на съвместимост и с други браузъри, но тя е налична едва сега, почти три години по-късно, когато Earth вече може да се ползва с Firefox, Microsoft Edge и Opera, предава Mobile Bulgaria.

Първоначално Google Earth е била изградена с ползване на ексклузивното за Chrome решение Native Client, а за осигуряване на съвместимост с другите браузъри е бил нужен различен подход. После компанията решила да създаде Earth чрез компилиране на C++ код чрез новия език WebAssembly, който се поддържа от всички браузъри. Технологията беше препоръчана в края на миналата година от World Wide Web Consortium (W3C) като четвърти нативен език за браузъри след HTML, CSS и JavaScript.

Междувременно Google продължава по оптимизиране работата на Google Earth в други браузъри, което описва като полиране, така че засега услугата вероятно ще работи най-добре в Chrome. По-късно се очаква и поддръжка на Apple Safari.