Представители на телеком индустрията от години се притесняват, че онлайн корпорациите тепърва ще навлизат в нея по-сериозно, включително и чрез директни придобивания. И тези страхове изглежда започват да се оправдават.

Няколко седмици след като Facebook стъпи на перспективния индийски пазар чрез закупуване на 9.9% от местния оператор Reliance Jio Platforms, други два американски дигитални гиганта - Google и Microsoft - също планират подобна стъпка.

Компанията Alphabet, част от която е Google, вече разкри интереса си към 5% дял от местното подразделение на британската телекомуникационна група Vodafone, което е и втория най-голям телеком в азиатската страна.

Междувременно Microsoft е започнала преговори за инвестиция в размер, достигащ 2 млрд. щ. долара в Reliance Jio Platforms. Към последната интерес са имали и от Google, но изглежда, че търсачката се е отказала от него, след като Facebook и няколко американски фонда успяха да си осигурят дялове в дружеството.

Reliance Jio е лидер на пазара с над 388 милиона абоната. Агресивното навлизане на американските онлайн корпорации в индийския телеком пазар потвърждават, че Индия е новото бойно поле, на което те тепърва ще мерят сили във всички сегменти, в които се конкурират помежду си.