Два месеца след изненадващото издание на ChatGPT на OpenAI, Google прави големи стъпки, за да навакса. Google инвестира 300 милиона долара в AI стартъпа Anthropic, пише "Файненшъл Таймс". Освен това компанията ще пусне свой собствен базиран на изкуствен интелект чатбот, ориентиран към търсене, наречен Bard.

300 милиона долара в Anthropic са дребни неща в сравнение с огромното вливане на пари в размер на 10 милиарда долара на конкурента на Microsoft в OpenAI, инвестицията със сигурност изглежда като голямо изявление.

OpenAI има доста сериозна преднина на пазара на AI, постигната чрез предоставяне на ChatGPT на широката общественост.

За разлика от OpenAI, продуктите на Anthropic са предимно в тайна, въпреки че е известно, че създаден от Anthropic чатбот, наречен "Claude", е издържал сляпо оценен изпит по право и икономика в университета "Джордж Мейсън" - впечатляващо постижение и такова, което може да направи Anthropic легитимен конкурент на OpenAI.

Всъщност създаването на изкуствен интелект правен помощник може да бъде едно от най-значимите нови постижения на Google. Алгоритъмът би могъл да пише искове, молби, но и да дава съвети. Той може да е едновременно помощник адвокат или съдия.