Системите за изкуствен интелект вече се нуждаят от нови регулаторни правила, заяви главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай в интервю за Фаейненшъл Таймс.

По неговите думи, AI технологията вече е от полза, но за да продължат хората да получават от нея само положителното , изкуственият интелект "трябва да се развива отговорно", предава technews.bg.

Сундар Пичай смята, че са необходими нови регулаторни правила с оглед на потенциалните заплахи, които носи технологията за разпознаване на лица. Въпросът обаче е как правилно да се регулира изкуственият интелект, предвид потенциала на технологията за използване в различни области.

На някои места е необходим по-строг контрол, а на други може да се даде повече свобода, допълва Пичай. Така например, безпилотните превозни средства се нуждаят от нови правила, докато в медицината могат да се оставят съществуващите регулации.

Съндар Пичай казва, че компании като Google не могат просто сами да създават нови технологии и да решават как да бъдат използвани. Важно е новите технологии да са достъпни за всички и да се използват за добро, а това изисква сътрудничество между държавите и общи стандарти по целия свят, казва мениджърът.