Google обяви, че от днес в САЩ ще е достъпна нова опция в SOS известията в търсачката на компанията и в Google Maps, която ще показва почти в реално време очертанията на активните горски пожари. За целта ще се използват сателитни данни, а в крайна сметка потребителите ще могат да видят в телефоните си приблизителния размер и местоположение на стихията, предава Mobile Bulgaria.

При заявки за търсене като "wildfire in California" или "Kincade fire" ще се показват приблизителните граници на пожарите и локацията им заедно с новини и полезни ресурси от местни агенции. В Google Maps ще са налични същите данни, а освен това потребителите ще получат известие, ако наближат активен пожар.

Компанията посочва, че ползва данни от спътниковата мрежа GOES, която се управлява от Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA), които се комбинират с възможностите за анализ на данните на Google Earth. Сателитите включват инфрачервени и оптични сензори, които са оптимизирани за откриване на горещи точки върху земната повърхност.

Данните се обновяват грубо на всеки час, така че размерите на пожарите се показват почти в реално време. Изчисленията за определяне на засегнатите райони се правят от Google Earth, а след това се изобразяват и границите на пожарите.