Google нае бившия ръководител на Администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) като нов старши директор на глобалната дигитална здравна стратегия.

Бакул Пател прекара повече от десетилетие в FDA, където в края на кариерата си също отговаряше за стратегията за дигитализация на здравеопазването.

"Очаквам с нетърпение да се уча от екипите по здравеопазване в Google и Alphabet и да помогна за изграждането на единна дигитална здравна и регулаторна стратегия", написа Пател в Linkedin.

Както всички големи технологични компании, Google все повече залага на здравеопазването, но резултатите от това са "смесени".

Компанията съставя бази от данни, разработва инструменти и алгоритми за откриване на болести, но има интерес и към създаването на носими устройства със здравни функции. 

Въпреки големите амбиции Google Health бе разпуснат през август 2021 г., а началникът на поделението напусна компанията.

Изглежда технологичният гигант иска да реши някои регулаторни проблеми, за да може да заеме по-голям дял в очакваната дигитализация на здравеопазването.