Google официално обяви свой чатбот с изкуствен интелект, който да конкурира ChatGPT. Инструментът е наречен Bard, а в основата му ще стои езиковия модел LaMDA.

"Bard може да бъде стартова площадка за любопитство. Чатботът ще отговаря на питанията ви. С него може да обясните на деветгодишно дете за новите открития на космическия телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА или да научите повече за най-добрите нападатели във футбола", споделят от Google.

"Изкуственият интелект ще може да прави всичко от планиране на бебешко парти до сравняване на два филма, номинирани за Оскар, според екранна снимка", твърди изпълнителният директор на Google Сундар Пичай.

Миналата година езиковият модел LaMDA попадна в новините, след като противоречив инженер в Google обяви, че изкуственият интелект е оживял. Това показва способността на алгоритъма да отговаря "като истински човек".

Google наскоро уволни около 12 000 служители, като същевременно удвои инвестициите си в изкуствения интелект. През уикенда се появиха новини, че Google ще инвестира 300 милиона долара във фирмата за изкуствен интелект Anthropic, която е основана от бивши изследователи на OpenAI.

Очаква се технологичният гигант да разкрие повече за чатботът Bаrd тази седмица. Инструментът ще стане наличен за потребителите този или следващия месец.