Отворената екосистема на Android дава много възможности не само на добронамерените разработчици. Хакерите също търсят най-различни начини да се възползват и затова има доста вируси за мобилната платформа. Google иска да реши този проблем като създава App Defense Alliance, съобщава Wired.

В организацията вече членуват Google, ESET, Lookout и Zimperium. Трите компании за киберсигурност вече от много време работят активно по изучаването на вирусите за Android. Сега те ще получат по-голяма отговорност, като техните технологии ще се използват при сканирането и анализирането на новите приложения, които кандидатстват за добавяне към Google Play Store.

Google признава, че в битката с вирусите не е успяла да мащабира проверките толкова, колкото е искала. Затова създава новия алианс, който да помогне и да подобри сигурността на приложенията.

Основната цел е колкото се може опасни приложения да бъдат спирани още преди да достигнат до онлайн магазина. Това ще е трудно, защото хакерите имат най-различни методи, включително чрез създаване на "чисти" приложения, които компрометират дори месеци по-късно чрез допълнителен ъпдейт. Самите компании в алианса ще трябва да спазват строги изисквания за защита на данните, за да не могат хакерите да достигнат до информацията в Play Store чрез техните системи.