Платформата за безопасна e-mail комуникация VFEmail понесе тежък и вероятно фатален удар в началото на тази седмица, след като хакер изтри данните на всички потребители от САЩ, съобщава специализираният сайт "Арс Техника".

Смята се, че са заличени писмата на онлайн потребители за близо две десетилетия назад. Създателят на платформата Рик Ромеро обясни в "Туитър", че едновременно е била поразена цялата инфраструктура на компанията - в няколко датацентъра и поне на два континента.

Злонамерената дейност е дошла от потребител с IP адрес 94.155.49.9 и потребителско име aktv. Според "Арс Техника" и експерти по киберсигурност, коментирали случая, адресът е свързан с българските компании "Куулбокс" и "Датикум".

Ромеро обаче е на мнение, че това е само "стартова площадка" за атаката. Потребителите, сред които - и такива, които плащат такса за услугата, и към момента имат проблеми с изпращането и получаването на писма.

Създаден след онлайн епидемията "I love you" през 2001 г., VFEmail си изгради име като сигурна пощенска услуга със защита от вируси и нежелани реклами. Това обаче превърна сайта и в мишена на киберпрестъпниците.

На няколко пъти през последните години огромно количество изкуствено генериран трафик "събаряха" платформата след отказ на собственика й да плати откуп на хакерите. Този път, по думите на Ромеро, унищожителният удар е дошъл без никакви искания или заплахи. Собствените му очаквания са, че платформата няма да успее да се възстанови след случилото се.