Хакерите в света са разпределени в 14 големи обединения, като общият им брой възлиза на няколко десетки хиляди, твърди изследване на компанията за сигурност Лаборатория Касперски, предава technews.bg.

Най-много хакери се занимават с атаки срещу финансови институции, вкл. банки, компании от сектора и определени лица. Технологично най-подготвени пък са разработчиците на шпионски софтуер.

Хакерите общуват помежду си в закрити форуми, достъпът до които не е лесен и струва пари. Вариант за влизане в общността е поръчителството от човек с репутация, но в случай на провал поръчителят го очаква сериозно наказание.

Лаборатория Касперски твърди, че нейни служители имат достъп до хакерските форуми, като преди това са минали многогодишна подготовка. Акаунтите им са пазени внимателно, за да не бъдат блокирани. Работата често се състои в обучаване на сътрудници.

От компанията поясняват, че не търсят конкретно никого, а просто изследват новите хакерски методи. От форумите може да се почерпи информация, която позволява оптимизиране на антивирусните продукти преди излизането им на пазара.

В най-популярните полузакрити хакерски форуми пребивават хиляди потребители, а ежедневно в тях се появяват 20-30 нови теми. Напълно затворените форуми са място само за специалисти с определена репутация и обикновено не превишават 100 души.

Хакерите с висше ниво на експертиза са няколкостотин в целия свят. Те търсят уязвимости от типа "zero day" и други, за които все още липсват кръпки. Специалисти от антивирусните компании често общуват с хакерите на конференции и други събития.

Известни са 11 хакерски специализации. Така например, координаторите следят за всеки етап на операцията и реагират на промените, докато "инсайдерите" обединяват данни от компаниите. Операторите замитат следите от атаката, а т.нар. "дропове" обналичват парите или доставят данните.

Разработката на злонамерен софтуер е доста печелившо занимание, коментират специалистите по сигурност. Но хакерите ентусиасти, действащи самостоятелно, останаха в миналото. Романтиката приключи, а хакерството днес е сериозен и печеливш бизнес.