НАСА бе обявила връщането на американците на Луната за 2024 година. Забавяния в програмата отложиха датата за 2025 г. Най-новото развитие в програмата за кацане на земния спътник обаче допълнително измества датата за края на 2026 година. Според някои това дори е оптимистичния сценарий.

Американската космическа агенция е изправена пред нарастваща бюджетна криза, когато става дума за амбициите й да върне астронавтите на Луната и да създаде база там. Планът бе и все още зависи от авиационните подизпълнители Boeing и Lockheed Martin, които изграждат съответно ракетата SLS и космическия кораб Orion.

"Един от проблемите, които видяхме при разработването на SLS и Orion, бе много лошо представяне на изпълнителя от страна на Boeing", заявява генералният инспектор на НАСА Пол Мартин.

"Имаше лошо планиране, лошо изпълнение", добави той. "Видяхме, че договорите за разработването на комбинираната система SLS и Orion, са в полза на изпълнителя, а не в полза на НАСА".

"Развитието на SLS струва милиарди над бюджета, но въпреки това изостава с години от графика", заключва инспекторът.

Масивната система се разработва повече от десетилетие и струва 9,1 милиарда долара към днешна дата. Все още е нямало нито един летателен тест, а първото статично стартиране на двигатели се осъществи съвсем скоро.

На този фон успехите на Илон Мъск с по-мощната, практична и икономична ракета Starship са направо зашеметяващи.