Една от големите компании за информационни сигурност Emsisoft публикува подробен доклад за състоянието на рансъмуер атаките към американски държавни учреждения през последната година.

Именно този вид хакерски атаки се превърна в един от най-големите проблеми за институции в цял свят. Според данните само в САЩ са "ударени" над 621 правителствени институции, като сред засегнатите са и училища, колежи и болници.

Заради атаките е била нарушена работата на много от тях, а някои са били затворени за известно време. Специалистите на компанията за сигурност алармират, че нищо не показва, че атаките скоро ще намалеят, а тъкмо обратното. Според тях всички трябва да се подготвят предварително и да инвестират сега в своята безопасност, за да не се наложи да плащат откуп след подобни атаки, които криптират информацията в сървърите и блокират достъпа до нея.

Статистиката, която компанията предоставя, обхваща само САЩ, но става въпрос за успешни атаки на над 1051 училища и 491 болници. При последните се е случвало многократно пациенти да бъдат връщани заради атаките, а дори са се отменяли запланувани операции, заради проблемите в работата на информационните системи.