Холандската полиция обяви, че специалните й части имат нов член - куче робот с четири крака на име "Спот", предава Ройтерс.

Роботът е използван за първи път през март, за влизане в лаборатории за наркотици преди щурмът на частите. Именно това ще е основната задача на "Спот", заявяват холандските полицаи.

"Лабораторията, произвеждаща наркотици, е зона с висок риск, защото винаги има замесени опасни вещества, но е възможно там да се крие и престъпник с огнестрелно оръжие", каза Марджолейн Смит, ръководител на отдела за специални операции.

"Така че за нас е голямо предимство, че сега можем да изпратим робот вътре, който да извърши първоначалното наблюдение вместо нас", допълва елитният холандски полицай.

Смит каза, че холандците са първите полицейски сили в Европа, които използват роботът Spot, което е интернет сензация, откакто Boston Dynamics го представи за първи път през 2016 г.

Вижте как изглежда роботът Spot >> >> >>

Spot използва камери и други сензори и е полезен поради способността си да минава през врати и да се справя с различни препятствия. Той може да се ръководи от агент с дистанционно управление.

Смит не разкрива разходите за робота, но заяви, че на годишна база това би било почти същото като наемането на човешки полицай - приблизително 44 000 евро (53 000 долара) годишно.

Бъдещите приложения за Spot могат да включват влизане на местопрестъпление и вземане на ДНК проби, преди други хора да влязат в района, каза Смит.

Докато холандците ще използват робота за огледи на нарко лаборатории, то в Сингапур Spot се използва за наблюдение на поведението на хората в парковете. Полицията на САЩ също използва робота Spot.

Компанията майка на Google - Alphabet продаде Boston Dynamics на японския мега-холдинг Softbank през 2017 г., а южнокорейската Hyundai Motor Group купи 80% дял за около 880 милиона долара.