Холандският астронавт Андре Койперс разказа за един любопитен момент, който му се случил, докато бил на борда на МКС, пише "Newsweek", позовавайки се на скорошно интервю на астронавта за едно от националните холандски радиа "Nederlandse Omroep Stichting".

При последната си мисия Койперс прекарал 192 дни в орбита около Земята, а през това време той редовно се свързвал с НАСА и ЕСА. Един път обаче вместо да се свърже с наземния център на НАСА, той набрал 911 - телефонът на полицията в САЩ.

"За да се свържеш с центъра на НАСА в Хюстън, първо трябва да се набере 9 - това е кодът за външните линии извън станцията. След това трябва да се избере 011 - кодът за международните линии", разказва холандецът.

Очевидно Койперс се объркал, а на другия ден дори получил сериозен мейл от ръководството на мисията му, питащ го защо е звънял на полицията от Космоса. Междувременно в центъра на НАСА се включила аларма, активираща се при тревожни ситуации на борда на МКС, но от ръководството разбрали, че е станала грешка.

"Малко съм разочарован, че полицията не дойде", шегува се Койперс.

Холандският астронавт споделя, че е неочаквано лесно да се осъществи телефонно обаждане от Космоса към Земята.

"Посредством сателити, това е възможно в 70% от времето", разказва холандецът.

Друга причина за лесното осъществяване на комуникациите със Земята е фактът, че МКС е на ниска околоземна орбита - на около 400 км над повърхността на нашата планета. Ако орбитата бе по-висока или около друга планета, то използването на стандартните телекомуникационни връзки щеше да е невъзможно.