Различните хора интерпретират израженията на лицето по различен начин, съобщи електронното издание "Медикъл експрес", цитирано от БТА.

Резултатите от научно изследване показват дълбоки личностни различия във възприемането на едно и също изражение. Преди време изследванията върху тълкуването на израженията страдат от липсата на достатъчно експериментални инструменти. Сега обаче авторите на изследването, публикувано в списание "Просидингс оф нешънъл академи оф сайънс" на академията на науките на САЩ, използват триизмерни аватари с генетични алгоритми. Така потребителите могат да прецизират израженията на лицата на аватарите до достигането на определена емоция.

Общо 336 души са използвали аватарите, за да генерират лицево изражение на щастие, страх, тъга и гняв. Учените установяват, че генерираните крайни изображения се различават. Различните хора асоциират емоциите с различен тип изражение.

Според Изабел Марешал, съавтор на изследването и професор в университета "Куин Мери" в Лондон, това доказва, че няма общо разбиране за това как трябва да изглежда човешкото лице под влияние на различни емоции.