Какво мислят хората за изкуствения интелект, роботиката и дигиталните технологии? На този въпрос се опитва да отговори анкета, проведена от организаторите на панаира "Електроника 2018", който ще се състои от 13 до 16 ноември в Мюнхен, предава technews.bg.

Анкетата сред 7000 души, представители на различни групи от населението, в САЩ, Китай, Япония, Германия, Франция, Великобритания и Италия, дава интересни резултати - някои предвидими, но други напълно неочаквани.

На първо място, 81% от потребителите по света искат "електронните устройства на бъдещето" да улеснят живота им. В същото време 71% са на мнение, че изкуственият интелект не трябва да замени собствените им мисловни процеси.

Концепцията за гласов контрол, въплътена във виртуалните асистенти, получава признание от потребителите: 60% процента от анкетираните предпочитат да имат електронни устройства, които могат да влизат в диалог с хората.

Най-голям ентусиазъм относно гласовата комуникация с устройствата се наблюдава при китайските потребители (85%). Сред американците, 68% предпочитат такъв интерфейс, а сред италианците - 66%. В същото време 17% от потребителите по света категорично се противопоставят на концепцията за "говореща електроника".

Интересен е също така консенсусът сред потребителите, че цифровите помощници не трябва да са прекалено "човешки" - или, с други думи, умни, чувствителни и емоционални. 72% смятат, че роботите с изкуствен интелект трябва да останат добре разпознаваеми като машини.

За използването на роботи с изкуствен интелект за самообучение се застъпват 72% от анкетираните. Също толкова хора биха искали да получават подкрепа от роботите при вземането на решения.

Налице е обаче разминаване по въпроса дали машината трябва да разпознава човешките чувства и да реагира на тях. В Япония и европейските страни само половината от анкетираните са подкрепили подобна перспектива, докато в САЩ за нея се застъпват 60%, а положителен отговор на този въпрос в Китай дават 85% от респондентите.