Противопоставянето на САЩ и Китай придобива застрашителни размери - засегнати са не само определени компании и частни интереси, но и световната икономика като цяло, вкл. технологични проекти като 5G.

Технологичен и ценови лидер в оценявания за милиарди долари 5G бизнес е Huawei, а това определено не се харесва на конкурентите му от САЩ.

САЩ призоваха своите съюзници по целия свят да се откажат от техниката на Huawei при изграждане на мрежите от ново поколение. Редица правителства вече се подадоха на натиска от американска страна, а други се колебаят как да постъпят.

На обиколката си в Източна Европа тази седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди властите в Унгария, че ако използват оборудване на Huawei на места, в които се намират важни американски системи, за САЩ ще бъде трудно да поддържат партньорски отношения с Будапеща, като отново бяха изтъкнати съображения за сигурността.

В отговор топ-мениджър на китайската компания осъди опитите на САЩ да убедят страните от Източна Европа да се откажат от нейното оборудването, определяйки действията на Вашингтон като "координирана, тактическа политическа кампания" срещу Huawei, съобщава Файненшъл Таймс, цитиран от technews.bg.

Ерик Сю, един от тримата ротационни председатели на борда на директорите на Huawei, смята, че зад атаката на САЩ не стои загриженост за сигурността на съюзниците. Според него, Вашингтон се ръководи от други съображения.

"Наистина ли САЩ мислят за киберсигурността и защитата на личния живот на гражданите на други държави или имат други мотиви? Някои казват, че тъй като тези държави използват оборудване на Huawei, това затруднява американските разузнавателни служби да получават данни за тези държави", казва Сю, цитиран от Файненшъл Таймс.

Той информира също, че Huawei се е съгласила с искането на британска агенция за киберсигурност да промени програмния код, използван в телекомуникационното оборудване на компанията. Китайският производител ще похарчи над 2 млрд. долара за промяна на софтуера в своята апаратура по целия свят.

За разлика от много други китайски компании, с които САЩ нямат проблеми, Huawei използва свои собствени чипове в продуктите си.

Преди време Едуард Сноудън разкри, че западните разузнавателни служби не само следят своите граждани, но и понякога прихващат пратки за износ на рутери, сървъри и друго технологично оборудване, имплантирайки в тях свои "бръмбари".