Интересни данни за влиянието на Huawei върху икономиката на Европа разкрива доклад на Oxford Economics. Документът, озаглавен "Икономическото въздействие на Huawei" дава представа за приноса на китайската компания по отношение на работни места и генериране на приходи, предава technews.bg.

Huawei е допринесла със зашеметяващите 16,4 милиарда евро за БВП на Европа само през 2019 година, според доклада, данни от който публикува Gizmochina. Освен това нарастващото присъствие на компанията в Европа e довело до създаване на 224 300 работни места през миналата година.

Твърди се също, че Huawei е генерирала 6,6 милиарда евро данъчни приходи за европейските бюджети през 2019 г. В допълнение, докладът разкрива, че Huawei е играла активна роля в научноизследователската и развойна дейност в цяла Европа.

Китайската компания е класирана като петия по големина R&D инвеститор в ЕС за 2019 г. Освен това китайската Huawei е позиционирана като марка номер едно по отношение на заявките за патенти през миналата година от Европейското патентно ведомство.

"Инвестициите в научноизследователска и развойна дейност - като тази, направена от Huawei - са от решаващо значение за общото увеличение на производствените възможности на европейската икономика", коментира Пийт Колингс, директор на консултирането по икономическо въздействие за Европа и Близкия изток в Oxford Economics.

Абрахам Лиу, главен представител на Huawei в институциите на ЕС, разкрива, че през 2019 г. операциите на компанията са донесли директно 2,8 милиарда евро за европейския БВП, като за последните пет години средният ръст по този показател е 11,4%.

"През тази нестандартна година Huawei осигури стабилни, сигурни мрежови операции, за да помогне на хората да работят и учат онлайн. Huawei работи в Европа от 20 години и работи усилено, за да се интегрира дълбоко в местните общности, да насърчи развитието на индустрията. В бъдеще ще продължим да работим с нашите партньори, за да преодолеем новите предизвикателства и да създадем повече стойност", казва Лиу.

Докладът на Oxford Economics идва в момент, когато все повече европейски държави започват да се поддават на натиска от страна на САЩ за забрана участието на Huawei в проектите за 5G инфраструктура. Последната държава, която направи това, е Швеция.