Висш мениджър на Huawei разкри интересна схема, по която устройствата на компанията могат да се сдобият с Google приложения, след като това се превърна в проблем с наложените от САЩ санкции, предава technews.bg.

Ерик Сю, настоящият ротационен председател на Huawei, се надява да види приложенията на Google в собствената платформа на компанията - AppGallery. Така ще отпадне изискването за използване на Google Mobile Services (GMS), пояснява мениджърът.

"Надяваме се, че услугите на Google могат да бъдат достъпни чрез нашата AppGallery, точно както услугите на Google са достъпни чрез App Store на Apple", казва Ерик Сю, цитиран от CNBC в публикация от 31 март.

Миналата година правителството на САЩ забрани на Google да прави бизнес с Huawei. След това решение Huawei реши да използва своите HMS, HMS Core и AppGallery като заместители на Google услугите в новите серии смартфони Mate 30 и P40.

Google приложения вече са налични в AppStore на Apple, въпреки различната платформа - iOS вместо Android. По същия начин всеки разработчик би могъл да публикува своите приложения и в AppGallery на Huawei.

В скорошно изявление Ричард Ю, главен изпълнителен директор на потребителското подразделение на Huawei, изрази намерението на компанията да използва GMS заедно с HMS, за да предостави най-доброто изживяване на потребителите на Huawei/Honor смартфони.

Ако Google наистина качи своите приложения в AppGallery, за Huawei ще отпадне сериозна спънка пред бизнеса й на пазарите извън Китай. Вчера компанията обяви приходи от 858,8 млрд. юана за 2019 г., което е 19,1% повече спрямо предходната година.