След като САЩ затегнаха санкциите срещу Huawei и всъщност забраниха производството на едночипови Kirin платформи на оборудване, използващо американски технологии, се появиха много спекулации за възможните последици от подобни ограничения. Разбира се, на Huawei няма да е лесно, но и САЩ ще страдат, стана ясно от думите на топ мениджър на Huawei пред Bloomberg и CNN, предава technews.bg.

Анди Пърди, главен служител по сигурността в северноамериканското подразделение на Huawei, заяви, че компанията ще преживее санкциите и в крайна сметка ще се адаптира към тях, но обикновените американци ще имат проблеми с работата.

Отговаряйки на въпрос за оцеляването и загубата на доходи, Пърди отбеляза, че 40-50 хиляди служители на Huawei и американски фирми, които работят с китайската компания, може да загубят работата си.

В допълнение, още 300 американски компании, които правят бизнес с Huawei, ще страдат поради санкциите и отговора от страна на китайския производител. Въздействието може да бъде или слабо (като намаляване на приходите), или силно изразено (рязък спад на доходите и съкращения).

Междувременно американските компании, произвеждащи оборудване за полупроводникови гиганти като TSMC, вече изразиха своята загриженост за ситуацията. Асоциацията SEMI, която обединява доставчици за микроелектронната индустрия, заяви, че планът срещу Huawei, "задушава темпа на по-нататъшни инвестиции и иновации" в индустрията.

И още един пример: девет търговски асоциации на САЩ писаха на американския търговски секретар Уилбър Рос, че новите санкции срещу Huawei са вредни за "полупроводниковата индустрия, нейната глобална верига за доставки и по-широкия технологичен сектор".

Неотдавнашен доклад на Boston Consulting Group посочва, че "силната на полупроводникова индустрия е от решаващо значение за глобалната конкурентоспособност и националната сигурност на Съединените щати".

Според прогнозите, ако САЩ продължат да спазват настоящите ограничения през следващите три до пет години, доходите на американските компании ще паднат с 16%. Ако САЩ напълно забранят на производителите на чипове да работят с китайски компании, приходите ще паднат с 37%. Такава огромна загуба ще принуди американските фирми да намалят инвестициите в R&D и капиталови разходи, което ще доведе до забавяне на иновациите в Съединените щати.

Според оценките на BCG, тази загуба също ще принуди компаниите да съкратят от 15 до 40 хиляди висококвалифицирани работни места в полупроводниковата индустрия на САЩ. Така общо до 100 хиляди американци може да загубят работата си.