В рамките на събитието Huawei Global Analyst Summit 2020, което започна днес в Шънджън и ще продължи до 20 май, ротационния председател Гуо Пинг призна за трудности пред компанията при спечелването на договори в световен мащаб. Причината за това е добавянето на Huawei в търговския черния списък на САЩ, което е довело до 12 милиарда долара по-малко приходите на компанията за 2019 спрямо първоначалните разчети, предава Mobile Bulgaria.

Според Гуо Пинг Huawei се е фокусирала върху запушването на пробойните в дейността й, които са станали явни след щатските действия, а заедно с това е увеличила с 30% разходите за изследователска дейност. Въпреки по-слабите продажби мрежата за доставки на компоненти и работата на компанията не са били засегнати.

На 15 май САЩ предприе нова атака, като ограничи достъпа на Huawei до произведени в чужбина компоненти, които ползват американски технологии, и това неминуемо ще засегне бизнеса на китайците. Гуо Пинг посочи, че компанията още проучва този ход, а заради породените от него несигурности не може да осигури финансова прогноза за 2020.

И все пак според него предизвикателствата от последните 12 месеца са помогнали на компанията да стане по-силна, оцеляването е станало ключово, но Huawei е уверена, че скоро ще намери решение. Гуо изтъкна, че компанията ще заложи на стратегия за диверсификация на своята мрежа за доставки и разкри, че през миналата година е закупила от американски компании стоки за 18.7 милиарда долара.

Huawei иска да продължи да купува от тях, ако щатското правителство разреши. През последните повече от 30 години Huawei е активен участник с информационната индустрия като е изградила в повече от 170 страни над 1500 мрежи, които обслужват 3 милиарда хора по света, допълва Гуо.

Компанията е осигурила умни устройства на 600 милиона потребители, а действията на САЩ срещу нея ще засегнат не само Huawei, но ще нарушат преживяването на потребители и клиенти, които ползват продуктите и услугите й.

"В дългосрочен план подобни действия срещу водещи компании в други страни ще разклатят доверието в американските технологии, ще ескалират конфликт в глобалните промишлености и в крайна сметка ще засегнат интересите на САЩ", добави Гуо Пинг.

Cъeдинeнитe щaти изпoлзвaт cвoитe coбcтвeни тexнoлoгични cили, зa дa cмaжaт ĸoмпaниитe извън coбcтвeнитe cи гpaници, зaяви гoвopитeлят Джo Keли пpeд aнaлизaтopитe, чeтeйĸи пoдгoтвeнo изявлeниe.

"Toвa щe пocлyжи caмo зa пoдĸoпaвaнe нa дoвepиeтo, ĸoeтo мeждyнapoднитe ĸoмпaнии имaт в aмepиĸaнcĸитe тexнoлoгии и вepигитe зa дocтaвĸи", ĸaзa Keли. "B ĸpaйнa cмeтĸa тoвa щe нaвpeди нa aмepиĸaнcĸитe интepecи."