Китайският технологичен гигант Huawei планира настъпление на пазара за телевизори с търговската марка Window, която е "опасно" близо до най-популярната РС платформа - Windows на Microsoft.

Новината, за която съобщава MyDrives.com, не е потвърдена официално от представители на Huawei. Но има основания да се приеме за достоверна, тъй като компанията е регистрирала в Китай търговската марка "Huawei AI Window", в описанието на която фигурират течнокристални панели и телевизори Smart TV.

По-рано се появиха слухове, че Huawei ще пусне на пазара телевизори с бранда Honor, но последните информации накланят везните в полза на собствения бранд на компанията, допълнен с AI (изкуствен интелект) и Window, което предполага богата смарт функционалност.

Очаква се Huawei да вгради в телевизорите си гласов помощник, който не само ще управлява самия ТВ вместо дистанционното, но и ще изпълнява функции, познати от смартфоните - например, търсене на информация в интернет, отговор на въпроси за времето и т.н.

Huawei вече работи по създаване на глобален гласов помощник, който ще е достъпен и за други компании като алтернатива на Google Assistant и Amazon Alexa. Възможно е този софтуер да намери приложение в телевизорите с марки Huawei и Honor.