На фона на натиска от страна на САЩ за блокиране на Huawei Обединеното кралство реши да позволи на компанията да участва в изграждането на местните 5G мрежи, но с определени ограничения. Според решението на британското правителство китайците няма да могат да доставят чувствителни компоненти за основата на мрежите, предава Mobile Bulgaria.

В допълнение тя ще може да осигури не повече от 35% от оборудването в периферията на мрежите, което включва и антените. Заедно с това техниката на Huawei ще бъде напълно изключена от зоните около военни бази и ядрени мощности.

Премиерът Борис Джонсън е под натиск от страна на САЩ и някои консерватори да блокира напълно участието на китайската компания заради опасения за националната сигурност, но Пекин вече предупреди Обединеното кралство, че подобно действие ще бъде последвано от значителни ответни мерки по други търговски или инвестиционни планове.

Huawei винаги е отричала твърденията, че ще помогне на китайското правителство да атакува клиентите й, а нейния основател дори заяви, че направо би я закрил вместо да помага на каквито и да било шпионски дейности. BBC посочва, че три от четирите британски мобилни оператори са решили да ползват 5G продукти на Huawei в периферията на мрежите си.

Според английското правителство страната обаче трябва да подобри диверсифицирането в доставките на мрежово оборудване. Министрите заявиха, че ще подкрепят навлизането на нови играчи в доставката на компоненти и ще промотират възприемането на отворени взаимно съвместими стандарти.