Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп и американското Министерство на търговията едновременно блокираха продажбите на Huawei в страната. Нещо повече, китайската компания е лишена от възможността да купува Qualcomm чипове, съобщава Файненшъл Таймс, предава technews.bg.

Смартфоните на Huawei обаче разчитат на чипове собствено производство и не използват мобилните процесори на Qualcomm.

Huawei и 70 нейни подразделения влязоха в черния списък (Entity List) на Министeрство на търговията на САЩ с мотива, че застрашават националната сигурност. На компаниите от списъка се забранява да купуват компоненти и части от американски производители без специално одобрение от правителството на САЩ.

Междувременно, президентът Доналд Тръмп подписа указ, с който въвежда извънредно положение за защита на националната информационно-комуникационна инфраструктура от външни заплахи и забранява на местните компании да ползват оборудване на Huawei.

Към момента големите американски компании вече не използват оборудване на Huawei, но мерките, предприети от правителството, могат да засегнат по-малките играчи на пазара.

САЩ и Китай са в състояние на търговска война от няколко месеца. Преговорите между Вашингтон и Пекин на практика се провалиха и вече са в сила нови, повишени мита за вноса на китайски продукти в САЩ на стойност 200 млрд. долара с перспектива за още 300 млрд. долара. Китай, от своя страна, вдига от юни митата за вноса на американски стоки на стойност 60 млрд. долара.

В съобщение до медиите днес Huawei обяви, че е готов и би искал да работи с правителството на САЩ за намиране на ефективни мерки за гарантиране на сигурността на продуктите.

"Смятаме, че ограничаването на дейността на Huawei в САЩ няма да направи страната по-сигурна или по-силна. Вместо това тези действия ще доведат до ограничаването на избора на САЩ до по-слабо развити и същевременно по-скъпи алтернативи", се казва в официалното съобщение.

Това, според Huawei, би довело до забавяне на изграждането на 5G инфраструктурата на САЩ и "в крайна сметка ще навреди на интересите на американските компании и крайни потребители. Освен това, подобни необосновани ограничения нарушават правата на Huawei и повдигат други сериозни правни въпроси", коментираха от компанията.