Докато много страни се подготвят да въведат 5G мобилни мрежи, Huawei - лидерът на пазара за телекомуникационно оборудване - вече разработва технологии за мрежи от шесто поколение (6G), съобщи CNBC.

Изпълнителният директор на компанията Рен Женфей потвърди информациите, че Huawei работи едновременно по 5G и 6G. Той обаче призна, че разработките на 6G все още е са в ранен етап. Ще изминат най-малко 10 години, преди технологията да стане комерсиално достъпна, предава technews.bg.

Според него, преди 6G мрежите да станат реалност, е необходимо да се установят стандарти, което ще отнеме години. Освен това все още не е ясно какви ще са възможните приложения на 6G технологията.

Мрежите от пето поколение вече предлагат изключително високи скорости за пренос на данни и минимално закъснение. Имайки това предвид, Huawei в момента концентрира своите ресурси и усилия преди всичко в 5G. Що се отнася до 6G, то те ще имат още по-голяма възможност за бърз пренос на данни. Според експертите, към този етап приложенията на 6G може да са свързани единствено с големи организации, имащи нуждата от свръх бърз пренос на огромно количество данни.