Huawei успя да увеличи продажбите си на смартфони, въпреки американските санкции. Но сега за компанията настъпи най-трудният момент, тъй като тя не може да предлага наистина нови смартфони с услугите на Google, отбелязва IT Home, цитиран от technews.bg.

Китайският производител е принуден да ограничи активността си на международния пазар, пускайки отново едни и същи устройства под различни имена и с незначителни козметични промени. Продажбите на флагмански устройства очевидно ще са по-слаби, отколкото биха могли да бъдат.

Компанията обаче обаче не се отчайва. Нейната платформа Huawei Mobile Services вече наброява близо 50 000 приложения. И въпреки че това е с два порядъка по-малко, в сравнение с Google Play, на този етап от развитието на платформата може да се счита за сериозно постижение.

Рен Женфей, ръководителят на Huawei, заяви, че компанията има "много амбициозен план Б" в случай, че сътрудничеството с Google не бъде възстановено. Той не уточнява за какъв точно план става въпрос, но съдейки по контекста, очевидно мениджърът има предвид собствената си операционна система и платформата Huawei Mobile Services.

По думите на Женфей, който напоследък често дава изявления пред медиите, Huawei може да изгради своя собствена глобална екосистема само в рамките на две до три години.