Huawei пуска на пазара настолен компютър Qingyun W510 със собствен процесор, който може да се конкурира със системи, базирани на чипове от Intel и AMD. Машината ще се продава основно на китайския пазар, предава technews.bg.

За появата на Qingyun W510 се знаеше отдавна. Huawei, която преминава през трудни времена, заради санкциите от САЩ, подготвя собствени чипове, за да си осигури независимост от американските технологии.

Компютърът от тип работна станция е базиран на собствен процесор HiSilicon Kunpeng 920-3211K, който има 24 изчислителни ядра с тактова честота 2,6 GHz. Това са Taishan v110 ядра, съвместими с ARMv8.2.

Системата е оборудвана с 8GB DDR4 RAM и 512GB SSD. Графичната подсистема включва самостоятелен ускорител AMD Radeon 520, който обаче не подлежи на ъпгрейд.

Предвидени са още Ethernet контролер, портове USB Type-A и USB Type-C, аналогов D-Sub интерфейс и стандартни аудио жакове. Работната станция ще се доставя с 23,8-инчов монитор с резолюция Full HD (1920×1080 пиксела).

Очаква се десктопът Qingyun W510 да се конкурира с работни станции, базирани на хардуерни платформи Intel Xeon и AMD Ryzen. Новият продукт работи под управление на Deepin OS с Linux ядро.

Предполага се, че основните купувачи на Qingyun W510 ще бъдат правителствени организации и корпоративни структури. Към момента няма достъпна информация за цената на компютъра.