Създателят на Huawei, Рен Жънфей, заяви, че компанията търси решение на предизвиканите от САЩ трудности, като в крайна сметка това само ще направи направи Huawei по-силни. От една страна ще бъде развито местното производство на чипове, в което се инвестира доста, но решенията на компанията не се изчерпват с това, пише South China Morning Post.

"Прехвърлихме много от инвестициите си от Съединените щати в Русия. Разширихме екипа на руските учени и увеличихме заплащането им", каза основателят на Huawei Рен Жънфей по време на серия от лекции в топ китайски университети.

Анализаторите отбелязват, че макар Русия да не е сила в света на модерните чипове и технологии, то много от инженерите и учените, занимаващи се с тяхната разработка са руснаци. Съществуващият интелектуален потенциал винаги е бил голям, а кадри от Русия редовно се привличат от Google, SpaceX и останалите американски технологични гиганти.

Huawei е най-големият доставчик на телекомуникационно оборудване в света и също изпревари Samsung, превръщайки се в най-големия производител на смартфони в световен мащаб през второто тримесечие.

По този начин бе постигната обявената от Рен Жънфей преди няколко години цел, Huawei да стане номер едно в света.

За съжаление икономическата война на САЩ срещу Китай изправи компанията пред много трудности. Вашингтон изглежда решен да продължи да създава пречки пред развитието на китайския технологичен сектор. В тези действия администрацията на Тръмп вижда шанс да запази ролята на САЩ като глобален политически, технологически и икономически хегемон. Тази позиция отдавна е застрашена от Китай, който освен висок икономически растеж, води и по-миролюбива външна политика, и инвестира много в развитието на високите си технологии.

"Желанието за оцеляване ни вдъхновява да намерим начин да се спасим. Независимо от това, ние никога няма да намразим САЩ. Това е просто импулс на някои политици, които не представляват американските компании, американските училища и американското общество... Все още трябва да се придържаме към пътя на самоусъвършенстването и откритостта", споделя Рен Жънфей.

"Ако искате да бъдете наистина силни, трябва да се учите от всички, включително от собствените си врагове", допълва основателят на Huawei.

Шефът на подразделението за потребителски бизнес Ричард Ю споделя, че компанията "се опитва да намери начин да се справи със забраната на САЩ за чипове".

Междувременно от американската Qualcomm и тайванската MediaTek правят всичко, за да си издействат лиценз, позволяващ им да работят с Huawei. Решенията на Тръмп костват милиарди на тези компании и удрят като бумеранг САЩ.