Базираната в САЩ компания Boston Dynamics е може би най-напредналия производител на роботи в света. Разработките им могат да пазят равновесие по-добре от човек, да се движат по всякакъв терен и някои от тях вече са пуснати на пазара. Hyundai се е споразумял да даде 921 милиона долара на японският технологичен холдинг SoftBank Group, за да придобие Boston Dynamics, съобщава The Korea Economic Daily.

Вижте роботите на Boston Dynamics >> >> >>

Историята на Boston Dynamics започва през 90-те години на миналия век в Масачузетски технологичен институт. По-късно екипът се отдели в собствена фирма, закупена от Google през 2013 година. Междувременно проектите са били доста любопитни за Пентагона, който е отделял пари за финансирането им. От 2017 година компанията преминава под шапката на технологичния японски холдинг SoftBank Group.

На-популярният комерсиален продукт на компанията е роботизираното куче Spot. То може да пази впечатляващ баланс, да се придвижва по всякакъв терен, а на главата му може да се монтира малък кран, камера или друг полезен инструмент. Spot обикновено извършва инспекции на труднодостъпни или опасни за хората места, намалявайки значително риска от трудова злополука.

Анализаторите са на мнение, че Boston Dynamics може да се развие в един от най-големите разработчици и доставчици на роботи в света. Технологиите на компанията могат да допринесат и за създаването на изцяло безпилотни автомобили от последно ниво на автономност. Именно това е причината Hyundai да закупи Boston Dynamics. Сделката обаче не е приключила и предстои да бъде финализирана през 2021 година. От Hyundai са отказали да коментират информацията.